Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Velikonoční jízda v Mikulášovicích 2011“

25. 4. 2011

 

„Velikonoční jízda v Mikulášovicích 2011“
Po více než 70. letech se uskutečnila v Mikulášovicích Velikonoční jízda. Počasí nám přálo, byl krásný slunečný den. Vše začalo mší svatou v kostele svatého Mikuláše v deset hodin. I přestože ve zdejším kraji jsou věřící jen v menšině, byl kostel docela plný, což nás velice udivilo.
Tradice „Velkonočních jízd“ měla ve zdejším kraji dlouholetou tradici. Spolek velikonočních jezdců byl v Mikulášovicích (Nixdorf) založen 1844 a scházel se na Salmově (Salmendorf). Poslední jízda se uskutečnila v roce 1938/39 a posledním, kdo spolku předsedal, byl pan Franz Mayer. Po roce 1938 byla činnost spolku zakázána a po válce se jej už nepodařilo obnovit, neboť původní obyvatelstvo bylo skoro zcela vysídleno.
Letos se nám to ale podařilo. Jezdci se vydali po mši svaté od kostela svatého Mikuláše v Mikulášovcích, kde jim bylo uděleno požehnání od pátera Jacka Kotizse. Jízdy se zúčastnilo osm jezdců, kteří byli oděni v černých oblecích a měli cylindr a červenozlatou šerpu, což bylo takto zvykem v dobách minulých. Průvod jsem vedl já. Nesl jsem kostelní korouhev, která patřila velikonočním jezdcům z Vilémova (Wölmsdorf), kterou jsme si zapůjčili. Za mnou jeli jezdci, které následovali pěvci oděni taktéž v oblecích s šerpami a cylindry. Ti s sebou nesli ještě korouhve Mikulášovického spolku a za nimi šel malý dechový soubor. Celý průvod doprovázel zástup lidí, kterých bylo velmi mnoho. Ve městě jsme se zastavovali a zpívali za doprovodu kapely české a německé písně ohlašující zmrtvýchvstání Krista.
Myslím si, že náš první pokus o obnovení této krásné tradice se velmi vyvedl, a doufám, že i v příštím roce se nám podaří tuto nádhernou Velikonoční jízdu zorganizovat znovu. Jsem si jist, že by byl můj pradědeček pan Franz Mayer určitě potěšen, že se po tolika letech Velikonoční jízda obnovila. Bez podpory dvou jezdců ze Studánky, čtyř jezdců z Lipové, a dvou jezdců z německého Ottendorfu by to však nebylo možné. Všem zúčastněným patří veliký dík.
 
Roman Klinger
 

Náhledy fotografií ze složky Velikonoční jízda v Mikulášovicích


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář