Jdi na obsah Jdi na menu
 


290 let lobendavského kostela

25. 7. 2009

Dlouholetý věrný kostelník v kostele Navštívení  Panny Marie v Lobendavě pan Hüfner před rokem navrhl oslavit letos 290. výročí kostela. Kdosi namítl, že by se mohlo počkat na kulatých 300 let. Sedmdesátník pan Hüfner podotkl, že toho výročí se třeba už nedožije. To rozhodlo a slavnostní mše svatá u příležitosti 290 let od svěcení lobendavského kostela byla naplánována na 25. července 2009. Pater Havelka přislíbil účast a Vilémovský chrámový sbor dostal příležitost znovu provést Mozartovu Korunovační mši.

V určený den přijelo do vkusně vyzdobeného lobendavského kostela opravdu mnoho návštěvníků, čemuž určitě pomohlo, že se jednalo o sobotu v anenském víkendu. Hlavním celebrantem byl Pater Havelka, koncelebrovali kněží ze Šluknova Pater Procházka a z Poustevny Pater Kotisz. Pater Havelka působivě kázal a celá mše svatá podkreslená nezaměnitelnou Mozartovou hudbou na věřící mocně zapůsobila.

Na kůru bylo více než čtyřicet zpěváků a muzikantů, kteří si provedení Korunovační mše náležitě užili, všichni ji totiž zpívají nebo hrají rádi. Zajímavé je to, že si přispěchali s velkou chutí zazpívat i pěvci ze saských Sebnitz a Neustadtu. Proběhlo pochopitelně několik společných zkoušek, na kterých nebylo cítit žádné jazykové ani jiné bariéry.

Petra Petrášová