Jdi na obsah Jdi na menu
 


Boží Tělo 2010

6. 6. 2010

Svátek Božího Těla byl společný pro všechny naše farnosti

 

V neděli 6.června 2010 se v Mikulášovicích v kostele sv. Mikuláše uskutečnila slavnostní mše svatá k uctění svátku Božího Těla. Tento svátek vždy připadá na první čtvrtek v červnu, ale jelikož patříme k zemím Evropy, kde se tento svátek nestal svátkem národním, či státním, jako tomu je například v  Německu, Rakousku, Švýcarsku, Itálii, Polsku a jinde, již leta je proto slavnostní mše svatá vždy následující neděli .

Jen trochu z historie: od 60-tých let minulého století státními orgány nebylo doporučováno, ba někde to bývalo i zakázáno, konat sváteční průvody ke čtyřem oltářům, nebo Božím mukám, tj.křížům, postavených na památku nějakých událostí, které bývaly vyzdobeny povětšinou břízkami a různým kvetoucím “místním“ kvítím, jako jsou pivoňky, kopretiny rododendrony aj.V průvodu se zpívalo, ba v některých krajích bývalo střílení z hmoždířů jako samozřejmý doprovod. Svátost nesl kněz pod tzv.baldachýnem, který nesla čtveřice starších ministrantů nebo vážení otcové obce. To záleželo vždy na kraji, jak se to dělalo, hlavní myšlenkou bylo ale věnovat modlitby za obec. Všechny spojovala jedna víra v Ježíše Krista . Obnovení průvodů alespoň kolem kostelů, mimo hlavní komunikace započalo opět po roce 1989 a místy procházejí průvody opět vesničkami a městečky naší krásné vlasti.To jen tak na okraj.

V Mikulášovicích tato tradice byla obnovena již před rokem 1995. Tuto neděli za přítomnosti cca 150 lidí, mimo sboru a muzikantů, byl tento průvod velmi pěkný. Hned na začátku naše regenschori Markéta Englerová popřála našemu violistovi a skladatelovi panu Igorovi Heinzovi vše nejlepší do nejbližších let, neboť se brzy dožije krásných 65. narozenin. Takže také ještě jednou blahopřejeme.

   Vilémovský chrámový sbor zde zazpíval za podpory muzikantů  nově nacvičenou latinskou mši od Adama Michny z Otradovic. Titíž muzikanti doprovázeli náš sbor při včerejší premiéře v Jiříkově.

Pater Jacek měl navíc krásné kázání a kostel i okolí kostela bylo krásně uklizeno, oltáříky ozdobené jak to má být a k tomu krásné hřejivé dopolední Sluníčko. Mnohé překvapila i poměrně velká účast věřících a návštěvníků. Děvčátka samozřejmě sypala květiny, jak to k tomuto svátku patří, no prostě krása pro oči i pro duši každého z nás.Přejme si jen, aby se to zde v kraji opět ujalo a lidi přišli na dobré myšlenky…

                                                                                Antonín Tobiška

 

 

V Dolní Poustevně dne 8.června L.P.2010.