Jdi na obsah Jdi na menu
 


Křížová cesta na Annaberku 2011

20. 4. 2011

krcanna11-husim-poch.jpgANNABERK – Květná neděle, dne 17. dubna 2011

 

   Odpoledne před 15. hodinou se sjížděli věřící a návštěvníci k pobožnosti, která každý rok je jakousi přípravou na Svatý týden před Velikonocemi. Křížová cesta, společná se sebnitzkými přáteli, má zde na poutním místě Annaberku již téměř 20-ti letou  tradici. Jedná se o společnou akci dolnopoustevenských farností (tj. i farnosti  lobendavské, vilémovské a mikulášovické) s farnostmi (katolickými) v Sebnitz a Neustadtu, ležícími za hranicemi české země. Prakticky je to i vzpomínka na 20-ti leté výročí otevření celního přechodu v Dolní Poustevně – Sebnitz (později, když jsme se zapojili do EU, se otevřely státní hranice naplno).Tím se pěšky a na kole na tyto obřady dostávají sousedé i přes Severní a Lobendavu.

Tuto neděli bohužel všichni, kdo přijeli auty, zůstali nemile překvapeni stát před provizorními závorami na cestách vedoucích od státní silnice ke kapli. Nevěřícně kroutili hlavami, neboť toto si nikdo nedovolil ani v době vlády socialismu před rokem 1989, kdy se náboženským obřadům, zvláště pod širým nebem, nepřálo.

„Uvítací“ šok všichni přítomní, včetně dvou  kněží, našeho P. Jacka Kotisze a Rew. Eduarda Wasowitze z Neustadtu, překonali s humorem. Pomohly hlavně motlitby a procházka kolem staleté křížové cesty, která byla zcela netradičně prokládána hudebním doprovodem na fagot (Mgr. Patrik Engler) a zamyšleními nad jednotlivými zastaveními v přednesu sl. Aničky Lucie Matulové. Cca 75 přítomných věřících různých národností přidalo u každého zastavení modlitby v českém i německém jazyce, přičemž poslední slova modliteb zazněla v latině.

Na závěr pobožnosti členky Chrámového sboru z Vilémova připravily bohaté a dobré občerstvení i s teplým bylinkovým čajem nebo kávou. Přesto, že bylo docela pěkné a teplé počasí, tak toto občerstvení přišlo všem velice vhod a je  třeba ženám ze sboru poděkovat, za tuto práci pro ostatní …

Ještě další věci stojí za pozornost. Náš milý ministrant Ondra Ferko, kterýž nesl před průvodem kříž, přišel i přes ošklivé zranění na hlavě. Pozoruhodná byla také účast a hlavně ukázněnost devíti dětí, které sebou přivezl P. Pavel Procházka  ze své farnosti ve Šluknově. Každého zaujaly jednoduché dřevěné křížky, které si děti samy vyrobily a se kterými stály vzorně v řadě téměř bez hnutí u každého zastavení.

Annaberk tak opět na jedno odpoledne ožil a  hlavně těm starším připomněl, že Boží láska je nekonečná, jen je třeba ji správně chápat a hlavně být skromným příjemcem těchto darů, že jsme se dočkali této doby. Chci zdůraznit, že žádné závory nemohou nikoho znechutit a zabránit lidem v setkání tam, kde to místo bylo zvolené již před staletími. Přejme si jen, aby někdo nezačal opět dělat závory  mezi lidmi, kteří mluví sice různými jazyky, ale jsou jedné víry, příjemci jednoho Božího požehnání.

 

                                                                                   Antonín Tobiška

V Dolní Poustevně  19. 4. 2011

 

Náhledy fotografií ze složky Křížová cesta na Annaberku 2011


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář