Jdi na obsah Jdi na menu
 


Noc kostelů 2011 v naší farnosti

2. 6. 2011

 

22-nk-11-dp-shora2.jpg

 

 

 

 

 Jak probíhala NK ve Vilémově?

V našem slavnostně vyzdobeném kostelíku jsme zahajovali Noc kostelů muzicírováním několika členek sboru. Těšily jsme se na toto zpívání kánonů, Taizé zpěvů a písní z Cantate. Pak proběhla Škola Božího slova připravená Paterem Jackem. Čas na rozjímání byl asi zbytečný vzhledem k tomu, že nebyl ten správný klid. Venku se bavili lidé a pobíhaly děti – nemohly se dočkat svého vystoupení. Po Škole Božího slova zaznělo ještě několik netradičních duchovních písní a pak už nastoupily děti ze ZŠ se svým pásmem o založení kostela a objevení léčivého pramene. Vyprávěly o statečném a zbožném hraběti Leopoldovi, o vdově Anně Grohmannové, kterou vyléčila voda ze studánky, o medvědovi, který utekl z medvědária na Hohensteinu . . . Zajímavé pásmo děti přednesly dvakrát a mezi svými vystoupeními se byly podívat u varhan a zkusily na ně zahrát. Bylo to pro ně nové a zajímavé. V té době přijel znovu Pater Jacek, tentokrát připraven k „neformálním rozhovorům“, které s některými návštěvníky opravdu vedl. A to už dorazil náš improvizátor na varhany, jinak student pražské AMU v oboru klavír Filip Hořínek, který rozezvučel vilémovské varhany úplně jiným způsobem, než jsou zvyklí účastníci nedělních bohoslužeb. Filip musel rozdávat podpisy fanynkám, které na něj čekaly pod schodištěm z kůru. Na varhanní improvizace navazovalo vystoupení Vilémovského chrámového sboru, na které mnozí posluchači čekali a které se stalo důstojnou tečkou za Nocí kostelů ve Vilémově.

 Petra Petrášová

 

Noc kostelů v Dolní Poustevně očima organizátorky

Noc kostelů v Dolní Poustevně proběhla v kostele Archanděla Michaela. Po úvodním slovu pana starosty vystoupily se svým programem Berušky, pěvecký kroužek místní ZŠ. Ty pak vystřídali žáci a učitelé školy G. Pelechové, kteří ve svém představení Semínka nastavili zrcadlo nám všem, kdo máme děti rádi, ale kvůli práci a shonu jim to občas zapomínáme dát najevo. V prostoru před kostelem jsme shlédli irský tanec a pak už se kostel proměnil v místo tvoření a objevování. Děti si ve výtvarné dílně vybarvovaly omalovánky, vyráběly andělíčky, vitrážová okna, skládaly kostel z puzzlí a zdobily kostelíčky ze slaného těsta, které pro účastníky Noci kostelů připravili v dílně M. Otáhala. Společnými silami jsme postavili kostelíky z kostek cukru, po rozsvícení svíček v nich se pak linula příjemná vůně karamelu celým okolím. Na všechny velké i malé zájemce čekala zajímavá prohlídka kúru a prostor kostelní půdy, kterou na jedničku zvládl průvodce Aleš Leksa.

Využili jsme příležitosti i k tomu, aby také návštěvníci, kteří běžně do kostela nezavítají, poznali jeho hlavní části a význam. Po kostele byly umístěny cedulky s označením, na zájemce čekaly pracovní listy, které je motivovaly k pátrání.

O zajímavé hudební zakončení akce se postaral Vilémovský chrámový sbor, který do kostela přilákal další zájemce.

O hudební doprovod Berušek i sboru a vytvoření příjemné pohody po celý večer se postarala hrou na klávesy Denisa Fišerová.

Odhadujeme, že během třech hodin, kdy byl kostel otevřen, jej navštívilo 100 – 130 lidí.

Radka Kreibichová

 

Noc kostelů v Mikulášovicích
Pro Mikulášovický kostel byla noc kostelů premiérou, která se dle mého názoru velmi vyvedla. V osm hodin se rozezněl kostelní zvon, který přilákal mnoho návštěvníků. Náš kostel rozzářilo světlo lustrů a svíček. Program uvedl pan Patrik Engler, jako první bylo na programu hudební vystoupení Gertrud Šormové (klavír) a Klause Klingera (saxofon), následovalo vystoupení žáků Základní umělecké školy Rumburk, kterému přihlíželo okolo sedmdesáti lidí.
V devět hodin nás přišel potěšit svým zpěvem Mikulášovický pěvecký sbor, na který čekalo mnoho posluchačů. Během večera bylo možné si prohlédnout výstavu fotografií z prvního ročníku Velikonoční jízdy, která se v Mikulášovicích uskutečnila po více jak sedmdesáti letech. Tuto výstavu pro kostel připravil pan Tomáš Fůsek, jemuž patří veliký dík.
V další hodině nám několikrát zazpívala Martina Riedelová. V mezičase jsem se věnoval návštěvníkům a vyprávěl o historii našeho kostela. V tu dobu byl již přítomen náš pan farář, který pohovořil s návštěvníky.
O zakončení večera se postaral Vilímovský chrámový sbor, který nás potěšil svým zpěvem za doprovodu harmonia, na které hrál mistrovsky pan Patrik Engler. Dovoluji si říct, že jsme prví ročník zahájili důstojně a těšíme se na přízeň návštěvníků i v příštím roce.
Roman Klinger

 

 

Očekáváme příspěvky ostatních zúčastněných kostelů.

Diváci a posluchači - napište své postřehy!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář