Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polní Mše svata v Severním.

17. 9. 2011

   Tak jako mnohá  léta v minulosti(první mše svatou zde celebroval P. Václav Horniak v roce 1998) se i letos v sobotu 10.září 2011, konala u této sochy mše svatá celebrovaná P. Jackem Kotiszem za přítomnosti téměř 40 věřících. Hudební doprovod obstarala hudební skupina mládeže Martina Kerharta a doplňovaná hrou na  keyboard Patrikem Englerem. I když ještě ráno bylo ošklivo, tak odpoledne se již oteplilo a obloha byla bez mráčku. Tato mše svatá se koná vždy kolem svátku Narození  Panny Marie, který připadá na 8. září. Mše svatá u sochy pod širým nebem se koná vždy nejbližší následující sobotu.

Socha je zde od roku  1896, kdy ji nechala  jako poděkování za  rodinou událost udělat rodina Hentschelových. Byl zde statek č. p 150 a socha snad stála před vchodem do obytné budovy nad schodištěm, které zde kdysi bývalo(nyní je to již jen svah porostlý trávou). Statek po odsunu původních majitelů v roce 1945 převzal stát, kdy zde nejdříve zanikla obytná budova a bývalou stodolu se stájemi využíval místní Státní statek na skladování hnojiv a slámy. Začátkem devadesátých let minulého století i zbytek této stodoly zanikl.

  O sochu se celá léta staraly řádové sestřičky z lobendavského ústavu , kde byly u dětí. Někdy v roce 1992 ještě nechaly sochu opravit a po té byly odstěhovány do domovského kláštera O sochu se po té začal starat P. Václav Horniak s dětmi  z Lobendavy a někdy v roce 1998, se zde konala první polní mše pod širým nebem. V současné době  již několik let  se o posekání a úklid kolem sochy stará Obecní úřad v Lobendavě.

 Byli bychom rádi, kdyby se někdo zdejší farnosti ozval ohledně historie této sochy, aby se nezapomnělo i na tuto drobnost zdejšího místa.

 

              Antonín Tobiška.