Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pouť v Mikulášovicích

 

mik-pout-2010-a.jpg

 

 

V sobotu 11. prosince se uskutečnila od 10 hodin poutní mše svatá v chrámu sv.

Mikuláše v Mikulášovicích.

Poutní mši svatou celebroval Th.Dr.Stanislav Přibyl CssR, generální vikář diecéze litoměřické, koncelebrovali P. Jacek Kotisz, P. Pavel Procházka, P.Edward Wasowitz a Stephan Klose.

Na mši svatou přišlo necelých 50 věřících z farností z Mikulášovic a okolí. Na kůru se sešlo cca 80 zpěvaček a zpěváků z Vilémovského chrámového sboru, sboru z Mikulášovic a z chrámových sborů ze Sebnitz a Neustadtu.Všechny sbory doprovázeli muzikanti z výběžkového hudebního souboru.

I přes velkou zimu, navíc venku bylo počasí, že  by „psa nevyhnal“, neboť do hlubokého sněhu vydatně sněžilo  a na cestách to poměrně slušně klouzalo, všichni vydrželi až do konce.

 Při mši svaté zazněla zdejší poutní mešní píseň „St.Nikolaus-Lied“, „Locus iste“ od Antona Brucknera,“Ave verum“ od W. A. Mozarta  a jako ordinarium zazněla „Pastoralis messe in G „ od rumburského rodáka  Aloise  Groha sen.(+ 1922).

Velké chladno mnohé zpěváky i muzikanty značně rozklepalo, takže díky ochotě majitele vedlejšího restaurantu p.Zimmera, se všichni mohli ohřát ve vytopeném objektu a občerstvit se dobrůtkami, které připravily naše zpěvačky. Zpěvačkám a zpěvákům patří za to poděkování, stejně tak jako muzikantům, neboť hlavní nástroj –varhany jsou v současné době v rekonstrukci, proto se na ně nedá hrát.

 

 

 

Antonín Tobiška

V Dolní Poustevně dne  12. XII. 2010