Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poutní mše v kapli Nejsvětější Trojice

30. 5. 2010

Svátek NejsvětějšíTrojice v Mikulášovicích

 

V neděli 30. května 2010 se v kapli, která bývala zasvěcena Nejsvětější Trojici nad Mikulášovicemi, konala taková malá polní poutní mše svatá. Tu celebroval P.Jacek Kotisz. Tradice těchto mší svatých byla obnovena v našich farnostech (rozuměj ve farnosti Mikulášovice, Vilémov, Dolní Poustevna a Lobendava - a dříve i Velký Šenov a Lípová) někdy v roce 1990, za působení P. Štefana Bednára.

Mše svatá se zde koná každý rok, byla ovšem i léta, kdy se zde nic nedělalo, neboť nebyl mnohdy zájem ani od věřících a ani od našich kněží. Je to pochopitelné, neboť ze začátku byla kaple v dezolátním stavu. Po té, co město Mikulášovice na této barokní stavbě nechalo vyměnit krovy a celou střešní konstrukci a jako krytinu použil měděný plech, tak se tato kaple stala zdrojem zřejmě slušného výdělku zlodějů, kteří tento drahý plech ukradli. Snad si za to již vykoledovali i zasloužilý trest. Na to byla použita nová krytina, podobná modré břidlici. Byly opraveny i kamenné zdi, ale vnitřní vybavení kaple se již nevyplácí zde nechávat, jelikož ani to by neodolalo nájezdu vandalů a zlodějů. Stará dubová vrata vzala za své ještě dříve, ta již asi nikdo vracet nebude…

 Zejména díky mladým věřícím se v neděli změnila zajímavá kaplička ve stánek s provizorním oltářem vkusně vyzdobeným květinami, svícny a křížem Byly dovezeny i lavice, které dobře posloužili asi 16-ti věřícím z Mikulášovic a okolí, aby mohli být přítomni této malé slavnosti.

   Stojí za připomenutí, že kaple pochází z doby někdy kolem roku 1705, je trojboká, což ve zdejším kraji byla neobvyklá stavba a konávaly se sem poutní procesí hlavně o svátku Nejsvětější Trojice z farního kostela sv. Mikuláše z Nixdorfu (dnes Mikulášovice), který je cca 4 km vzdálen odtud západním směrem. Odtud zvláště v době 18. a 19. století, kdy zde nebyly zřejmě v takové míře lesy, byl překrásný výhled do dnešního Česko-saského Švýcarska, západně pak na Tanečnici, severně pak na Bukovou horu nad Severním,nebo Botzenberk(dnešní Partyzán) nebo nejvyšší kopec zdejšího kraje Hrazený a vesničku, ležící na svazích tohoto kopce Knížecí.

I dnes má okolí této kapličky své kouzlo, ať pohledem  kolem, jehož kulisu tvoří les na Farském kopci nad Brtníky, nebo vláček, projíždějící kousek pod kapličkou do Mikulášovic a nedaleká silnička nás po té dovede v lese na křižovatku, odkud můžeme i pokračovat buď do Brtníků nebo Velkého Šenova. Tento kraj je stále tak krásný a tajuplný, jako býval pro rodáky ze zdejšího kraje, o čemž svědčí mnoho pověstí a příběhů z dřívějších dob.

Je chvályhodné, že v tradici pokračuje i dnešní mládež katolického vyznání a opravdu milé, navštívit tyto skromné, ale o to krásnější  poutní mše ve zdejším kraji.Ještě jednou zaplať Pán Bůh těm, co mají zájem něco tak krásného připravit….

 

 

 

1. června 2010                                 Antonín Tobiška