Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poutní slavnost v Dolní Poustevně

V neděli, dne 2. října 2011 se od 10 hodin uskutečnila slavná poutní mše svatá na počest patrona Dolní Poustevny a zdejšího kostela sv. Archanděla Michaela. Počasí této události přálo, z rána sice chladno, ale postupně se oteplilo a nastal úžasně krásný den.

Jak se blížil začátek slavnosti, začalo být před kostelem živo, jak se přijížděli zpěváci, zpěvačky a muzikanti z celého Šluknovska. Na kůr se pomalu nevešli, neboť od dětí až po dospělé se jich tam shromáždilo téměř padesát. K tomu ještě hudební nástroje, některé - jako  např. kontrabas a fagoty – i rozměrnější. Na varhany  hrál Mgr. Patrik Engler a celému uskupení “velela“ naše milá MUDr. Markéta Englerová. Na pořadu byly jednotlivé skladby od Adama Michny z Otradovic a samozřejmě mešní ordinárium, které se pro umocnění slavnostní chvíle zpívalo latinsky.

Mši svatou celebroval přítel našeho P. Jacka, P. Pawel Habrajski, jež pochází ze stejného kraje, jako náš Pater, který koncelebroval (rozuměj spolusloužil). P. Jacek měl také velice působivé a pěkné kázání. Z naší a okolních farností se sešlo asi šedesát věřících. Mše svatá byla součástí poutního Oktávu (to je osmi po sobě jdoucích mší svatých, sloužených na počest patrona kostela). Nebývalo tomu tak vždy, dříve se sloužily mše svaté většinou pouze v den svátku světce (patrona). Oktávy ale bývaly dříve vždy na Annaberku a ve Vilémově.

Po slavné mši svaté všechny přítomné čekalo před kostelem bohaté občerstvení, které připravily ženy jak z naší farnosti, tak i členky našeho Vilémovského sboru. Bylo to velmi milé. Za to jim chceme i poděkovat.

V neposlední řadě bych rád poděkoval pracovníkům TÚ Měst. úřadu v Dolní Poustevně, pánům Františku Klabanovi, Miroslavu Brůnovi a Michalu Dreveňákovi, kteří před vlastní poutí ostříhali živé ploty, jak kolem pomníku padlých tak i túje na zdi a uklidili pod zdí u silnice na Lobendavu, čímž se to na vjezdu do městečka hodně zlepšilo.

Doufejme, že i příště se takové pomoci dočkáme.

 

V Dolní Poustevně 8. října 2011                                     Antonín Tobiška