Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sbor slavil 20. narozeniny

22. 9. 2012

 

Ve dnech 14. až 16. září 2012 si členky a členové Vilémovského chrámového sboru a jejich hosté připomněli 20. výročí založení. Původně vznikl v roce 1992 v malé skupince vilémovských žen, které si chtěly zazpívat o Vánocích vánoční mši od Jakuba Jana Ryby „Hej Mistře.“ K tomuto bohulibému snažení, obnovení sborového zpěvu ve zdejších kostelech, dostalo punc téměř profesionálního vystupování, když se do činnosti zpočátku malého sboru zapojila dvojice dnešních manželů Markéty a Patrika Englerových, v té době byli oba ještě svobodní a plni elánu(ten mají dodnes). Tím schůzky sboru dostaly plnohodnotnou náplň i při samostatných zkouškách a časem i vystupování jak v kostelech Šluknovského výběžku, tak i třeba na Slovensku nebo v sousedním Sasku. Časem se sbor rozrostl z počátečních 8 dobrovolnic na téměř 30-ti členné těleso které je doprovázeno téměř 20-ti členným orchestrem muzikantů Šluknovského výběžku.

Věková hranice všech účinkujících je prakticky od žákyň Základní školy až po důchodce. Všichni se snaží, aby jejich zpěv jak výběžkových autorů (J.Groh, R.Scheffel, R.Rössler, G.Genau, J.K.Kridel aj.), jejichž skladby mnohdy po několika desítkách let ve zdejších chrámech Páně zazněly i díky neúnavné práci I. Heinze a P. Englera, kteří pro náš sbor taktéž složili nemálo krásných sborových skladeb, které se díky interpretaci staly i velmi oblíbenými skladbami k různým slavnostním příležitostem.

V neposlední řadě jsou to i nastudované skladby známých hudebních skladatelů, jako např. J,J.Ryby, A.Dvořáka, W. A. Mozarta ,J. S. Bacha a jiných.

20 let proti věčnosti je jen vteřina, ale pro naše členky a členy a naše muzikanty a příznivce je to však čas, kdy je možno se ohlédnout a nezbývá než konstatovat, že to všichni děláme rádi a z lásky, pro potěšení našich příznivců a hlavně na počest našeho Pána.

Oslavy proběhly následovně:

V pátek 14. 9. 2012 byla mše svatá od 18 hodin v Dolní Poustevně, kdy P. Jacek Kotis vzpomněl modlitbou na naše zemřelé p. L. Šmídovou a Ing. M. Pietschmanna. Pater též vyjádřil poděkování za práci celého sboru. Mši svatou doprovázeli hudbou manželé Martina a Iva Kerhartovi. Po mši svaté nám zazpíval Katolický chrámový sbor Cäcilia ze Sebnitz a skupina Turibio.

V sobotu 15.9.2012 v kostele sv. Mikuláše na počest našeho sboru zpíval Mikulášovický sbor,po nich pak vystoupili žáci ZUŠ pod vedením Patrika Englera a Jazz Duo z Velkého Šenova. Večer se pak konala slavnostní večeře v restauraci Hubertus v Mikulášovicích, kde byla velmi kvalitní a chutná večeře a velmi příjemná obsluha.

V neděli 16.9.2012 se pak od 15.oo hodin konala slavnostní mše svatá v barokním kostelíčku Nanebevzetí Panny Marie ve Vilémově, při které byla zpívaná mše A. Michny z Otradovic i s hudebním doprovodem. Po mši pak vystoupila skupina Melody Strings a kapela For Tuna s moderní zajímavou hudbou.

Nakonec nezbývá než všem zpěvačkám, zpěvákům i muzikantům popřát do dalších let působení Vilémovského chrámového sboru jen hodně krásných skladeb a hlavně zdraví a Boží požehnání. V neposlední řadě pak i manželům Englerovým, aby je neomrzelo s námi všemi spolupracovat a vymýšlet krásné programy.

 

V Dolní Poustevně L.P. 20 .IX.2012. Ant.Tobiška.