Jdi na obsah Jdi na menu
 


V neděli 2. srpna 2009 skončil Annaberský Oktáv

2. 8. 2009

Skončil slavnostní mší svatou slouženou P.Jackem Kotiszem za přítomnosti jáhna pana Jürgena Richtera a celkem 6 ministrantů. Z ministrantů to byl náš Ondra Ferko, Bětuška Petrášová a 4 vnoučátka paní Gotthardtové z Mikulášovic. Přítomno bylo kolem 60 věřících z okolních farností. Mše svatá byla spojena se svátostí nemocných, kterou náš P.Jacek udělil sedmi přítomným. Mše svatá byla sloužena latinsky, také proto, aby si přítomní trochu latinu připomněli, neboť latinsky bude sloužit mše svaté i svatý Otec, papež Benedikt XVI., který by měl naši republiku navštívit koncem letošního září.

Po mši svaté si přítomní zazpívali píseň k poctě sv.Anny, která je tradiční poutní annaberskou písní již minimálně 100 let.

Jelikož byl velmi krásný a teplý den, tak mnozí z přítomných po mši svaté ještě hovořili venku a to tak, že když téměř všichni odjeli, tak zbylí najednou zjistili přítomnost malého děvčátka, které sbíralo konfety z pokojové rakety, kterou tam při fotografování předchozího dne vypustil fotograf, který tam pod břízami pořizoval snímky jednoho mladého, právě oddaného páru. Že tyto lesklé věcičky budou mít takový vliv na „ztrátu“ děvčátka nikoho ani ve snu nenapadlo. Naštěstí holčička věděla,kam její babička se sourozenci odjela a byla za nimi naším Otcem dopravena.

Zároveň se za pomoci manželů Vogelových, Petrášových, Englerových, Ondry Ferka, Járy Pecha, pana faráře a dalších ochotných pomocníků  stačilo částečně „uklidit“ v kapli: oltář, sedátka (ta opravená dovezl v sobotu pan Pavel Menšík…), srolovat koberec, složit závěsy aj. Tím prakticky zůstaly na úklid jen květiny a květináče, což zajistila v pondělí paní Bohunka Holcová s vnukem Petrem Bydžovským. Ten zároveň pomohl odvézt některé věci na uskladnění do lobendavského kostela, aby to opět bylo k použití příští rok. Za všechno a všechnu pomoc děkujeme.

 

Antonín Tobiška.