Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velikonoce 2013

6. 5. 2013

I když Svatý týden nevěstil jaro ani trochu, Velikonoce přilákaly tento rok do kostelů až nevídané množství věřících. Možná také kvůli volbě nového papeže, kterou byli všichni po celý Svatý týden doslova pohlceni.

Stejně jako byla nečekaná volba Františka I., stejně tak bylo nečekané i velikonoční počasí. Většina z nás se přeci musela na velikonoční mše brodit sněhem a důkladně se oblékat kvůli teplotám, které jen lehce překračovaly nulu. Proto se taky při obřadech mohlo zdát, že se slaví spíše Vánoce.

Na Bílou sobotu nám bylo milým potěšením přivítat do naší církve nového člena a o nic méně radostný byl noční průvod okolo kostela za zvuků dechové hudby. Takže ta pravá velikonoční atmosféra nakonec opravdu nechyběla.

Na Boží hod velikonoční jsme si mohli při mši v přítomnosti asi 200 lidí vyslechnout „Pastorale messe“ od Aloise Groha sen. v podání Vilémovského chrámového a Mikulášovického sboru za doprovodu orchestru výběžkových muzikantů. Nakonec také zazněla píseň „Die Lerche steigt“ - mikulášovická píseň k oslavě velikonočních svátků.

Po mši následovala, dovoluji si napsat, už tradiční Velikonoční jízda. Letos se zúčastnilo celkem 21 jezdců na koních, což je opravdu velké číslo a jsme za to nesmírně rádi. Na každém zastavení se zazpívaly vždy dvě sloky českých nebo německých velikonočních písní. Německé písně byly dokonce kdysi složeny přímo na tuto událost Velikonočních jízd.

Patří se poděkovat Romanu Klinegerovi, jeho rodině a manželům Markétě a Patrikovi Englerovým, kteří tuto tradici zde v Mikulášovicích opět probudili k životu... Připomenu i nedávno zesnulou paní Eli Šíchovou z Vilémova, která pro pořad ČT i o tomto krásném zvyku vyprávěla.

Nakonec mého povídání si jen přejme, aby znovuoživená tradice nezanikla a aby se udržela i pro další generace a jen přeji všem co se o toto starají, aby byli zdraví a těšili se Božímu požehnání.

Antonín Tobiška

(redakčně upraveno)

 

V Dolní Poustevně 1. dubna 2013