Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výstava betlémů a mikulášovické koledování

7. 1. 2013

O tříkrálovém víkendu se uskutečnila v mikulášovickém kostele výstava betlémů, a to výhradně z místních zdrojů. Majitelé zapůjčili pro tento jeden den svoje betlémy, které si staví ve svých domovech a mnohdy se v rodinách přechovávají po dlouhá desetiletí. Tedy všechny betlémy byly přiměřené velikosti - právě tak doma na stůl. Celkem se sešlo asi 40 ks exemplářů betlémů nejrůznějšího provedení. Nechyběly ani moderní papírové skládací betlémy. Kostel byl otevřený již od 10 hod a výstavu shlédlo asi 200 lidí. Mnoho zájemců o výstavu spojilo prohlídku betlémů s koledováním, které bylo ohlášeno na 15. hodinu. Překvapením byla návštěva Tří králů - mudrců z Východu v podání dětí z náboženství pod vedením paní Borovkové. Na děti, které jsou zvyklé vystupovat s tímto mini pásmem hlavně u farníků v domácnostech, byl prostor mikulášovického kostela zřejmě nečekaně velký, rozlehlý a nemohly ho hlasově obsáhnout. Nicméně posluchači jim to zajisté odpustili. Po té již následovala hudební vystoupení prokládaná zamyšleními Pátera Kotisze a Pátera ze Sebnitz. Zazněly koledy nebo krátké skladby s vánočním motivem v podání Mikulášovického sboru, Neustadtského sboru, Dechového tria pana Klingera, Hudebního uskupení manželů Kerhartových a Vilémovského chrámového sboru.

Myšlenkou této akce je společné ČESKO - NĚMECKÉ koledování, proto zaznělo německy nejen vystoupení sboru z Neustadtu, ale také část písní, které zpívali společně všichni zúčastnění. Také mluvené slovo se tlumočilo do němčiny, vždyť ze Sebnitz a Neustadtu byli mnozí pěvci i posluchači.

Výstava betlémů se uskutečnila zásluhou pana R. Klingera, hudební program pak sestavovali manželé Englerovi. Poděkování za podporu patří mikulášovické starostce paní Trojanové.