Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínka na pana ing. Bienerta

12. 4. 2011

 

 

Dne 16. dubna  2011 to bude 100 let, co se ve Šluknově narodil manželům Bienertovým druhý syn František, jehož výročí narození si dovoluji připomenout i čtenářům našich webových stránek.

Ti, kdo si jej pamatují, jak s bratrem Eduardem chodili na vlastivědné výlety nejen po Šluknovsku, ale s nadšenými turisty zajeli občas i do Krkonoš nebo Vysokých Tater, si zajisté vybavují jeho nadšení a lásku k přírodě a lidem. Chtěl bych jen připomenout, že to byl on a později i jeho bratr Eduard, kteří studentům i dospělým vštěpovali lásku k domovu zde na Šluknovsku a lásku ke zdejší krásné přírodě. Jako nadšený turista byl i vášnivý botanik, který věděl, kde jaká vzácnost, hlavně kapradinky a vstavače rostou a kde by se daly najít i další rarity. Tak jako turistika  s botanikou byla jeho láskou a vášní i historie zdejšího kraje, historky, ba někdy znějící jako pohádky, povídání k jednotlivým Božím mukám, kterých ve zdejším kraji bývalo a je stále dost a dost. Mnohé kříže měly původ z doby jeho mládí a vždy působivě o tom uměl i vyprávět, mnohdy doplňován odbornějším výkladem svým starším bratrem Eduardem.

Proč o tom píši? Němec ing. František Bienert, který pro své odborné znalosti byl tehdejšími mocipány ponechán ve svém domově a nebyl po 2. světové válce tak zvaně odsunut do Německa, byl nejen odborníkem na textilní průmysl (mimochodem zde velmi rozvinutý průmysl,který tehdy ve zdejším kraji zaměstnával možná  60% zaměstnaných žen …), ale byl to velký  humanista a věřící člověk, který dovedl poradit a pomoci lidem, když to potřebovali. Jeho výlety a vycházky byly vždy zdrojem zábavy i poučení a mnozí z nás, kteří zcela „prošly“ jeho rukama, na tu dobu nemůžeme zapomenout…Jeho vyprávění i z vlastních zkušeností jak se před válkou putovalo ze Šluknova  na poutě pěšky například v lednu do Filipova,v květnu do České Kamenice, přes divoká údolí nynějšího Národního parku, nebo v létě na Annaberk  a do Vilémova, pěšky, na kolech nebo i na lyžích, dle ročního období, byla prostě pro nás neuvěřitelná. Na každý výlet byl vždy připraven a nikdy si nezapomněl naplánovat třeba i návštěvu mše svaté v kostele, kam jsme mířili, vždy s patřičným historickým výkladem, což jako studenti jsme brali jako velice krásnou věc a takto jsme poznávali i historii našeho domova. Jeho nadšení pro chrámový zpěv bylo známé a ve šluknovském kostele, kde tehdy na varhany hrával pan Vajnar, bylo nacvičeno mnoho skladeb k církevním oslavám. Snad nejznámější byl jeho sólový tenorový zpěv s doprovodem varhan, kdy zpíval každý rok na Silvestra píseň „Jahresabschlussandacht“, která se v tomto kostele zpívala cca od roku 1850 až do jeho nenadálé smrti v roce 1990. Jeho zpěv zněl na mnoha kůrech ve zdejších kostelech.

Mnohdy si říkám, jaké osudy zdejší lidé prožili a prožívají a nyní nám zbývá jen vzpomínka a pro nás křesťany je též vzpomínkou tichá modlitba za duše všech, kteří již s námi nejsou, ale ke kterým se naše vzpomínání čas od času vrací. Vzpomínám si také na jeden výlet, který jsem jako jediný český student absolvoval s panem inženýrem a skupinou místních rodáků, kdy doslova všem nakázal, že musí mluvit česky, neboť německy nerozumím. V tom byla krása jeho osoby, že dbal na to, aby nikdo kdo s ním sdílel společnou cestu, se necítil jaksi mimo. Svatý Ignác z Loyoly, jehož měl rád co by patrona vzdělanosti a zakladatele jezuitského řádu někdy ve 14. století, byl jeho vzorem. Proto se na Annaberku v posledních cca 15 letech slouží i mše svatá za duše nejen sourozenců Bienertových, ale za všechny ty, kteří pomáhali a pomáhají poznávání tohoto krásného kraje, ale jsou zároveň vzorem vzájemné tolerance jednoho k druhému, bez rozdílu národnosti. Tento svátek se slaví během anenského oktávu a proto pokud přijedete někdy na Annaberk v době oktávu, vzpomeňte tichou modlitbou i na tohoto slavného rodáka ze Šluknova a patriota zdejšího kraje…

  V D. Poustevně  9. 4. 2011                                                        Antonín Tobiška