Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zajímavosti o poustevenském betlému

10. 1. 2011

 

 

 

stavba-betl-15.jpg

 

 

Na webovou stránku bylo dáno několik fotografií z loňské (prosincové) stavby betléma v kostele sv. Archanděla Michaela v Dolní Poustevně .Tento zcela unikátní betlém vznikl za podpory místních farníků během minulého století. Korpus modelu tvoří betlémská krajina s chlévem, což jsou samostatné díly, při stavbě dokonale pospojované, takže náhodný divák mnohdy ani nepostřehne, že se nejedná o celistvý kus. Je to složeno asi z 16 dílů, které jsou usazeny na dřevěné kostře, tvořené různými „nožičkami“, prkénky a stojánky, což je vše dobře ukryté jak samotnou krajinou, tak překrásným vínovým ubrusem, který zakrývá spodní část stavby. Celá tato stavba je ještě podepřena oltářem Srdce Ježíšova, jehož sochy se musí před každou stavbou sundat a na dobu vánoční uschovat. Stojí za připomínku, že pod deskou tohoto oltáře je i tzv. Boží hrob s ležící sochou Krista. Ten se otvírá pouze v době velikonočních svátků. Celá stavba zároveň končí „ve ztracenu „ v krajině obrazu od velkošenovského malíře Kindermanna z počátku 30-tých let minul století.

Samotné polychromované sošky různých velikostí pocházejí od různých řezbářů z Králoství, Velkého Šenova, Šluknova a Valdeku, z  období od r.1920-1930. Na jednotlivé sochy se místní věřící dokonce skládali. Stojí za zmínku, že  krajinu stavby vytvářel, jako učedník, místní rodák pan Erich Krause, který dlouhé roky (od 30-tých let do 80-tých let), byl hlavní stavitel, tzv. betlémář. Mnozí stavitelé, jako pan J.Čermák, kostelník pan G. Pietschmann, pan Th. Richter a v neposlední  řadě i organizátor staveb pan Ph.Mr. M. Ráž se každoročně podíleli na tom, aby v kostele v Dolní Poustevně byla ta pěkná vánoční atmosféra, což místní kněží vždy vítali. Dnešní generace, která tyto staré pány vystřídala, se s tímto úkolem také ke všeobecné spokojenosti vždy vypořádá. Pan Jan Král, místní umělec keramik, má talent na to, že si pamatuje, co a jak a kam patří, samozřejmě své vědomosti uplatní i pánové Beno Pjetaš a Aleš Leksa a syn pana Krále-Jenda ml.

Díky těmto místním nadšencům mohou návštěvníci místního kostela vidět krásnou práci minulých generací. Je také pravdou, že již se občas musí něco opravit či vyměnit, hlavně z konstrukce, ale věřme, že nám to ještě pár let vydrží, neboť je to, podobně jako jiné stavby betlémských krajin v ostatních kostelích, zcela unikátní model.

Betlemáři také zvažují, že by se nějak mohlo začít se sbírkou na doplnění betlému novými figurami, ale zatím je to jen v rovině úvah.

Na připojeném snímku je vidět betlém po dostavění, ve fotogalerii si můžete prohlédnout  betlémáře  při stavbě podloží, napínání obrazu apod. Všem zájemcům o shlédnutí betlému lze po dohodě vyhovět  a krátkou prohlídku jim umožnit. Betlém se začíná stavět, podle vzájemné dohody,  vždy některou sobotu od 2. neděle adventní a bourá se vždy koncem ledna. Ještě jedna zajímavost je, že Dolní Poustevna má dvě Matky Boží s děťátkem, tzv. štědrovečerní a tříkrálovou. Palmy jsou potažené sisálem a koruny jsou z odpadního plechu, který byl vystříhán při výrobě kapesních nožů (kdysi Mikov Mikulášovice) a druhé stromy mají zeleň z první žinilky (ta se vyráběla zde v D.Poustevně…).

 

 

 

Zdraví Vás všechny a zájemce zve na prohlídku     Antonín Tobiška.

 

 

V Dolní Poustevně 6. 1. 2011